ARAŞTIRMACILAR DİYABETİK AYAK ÜLSERİNİ TEDAVİ ETMEK İÇİN BANDAJ GELİŞTİRDİ

Queen’s Üniversitesi araştırmacıları, diyabetik ayak ülserlerini tedavi etmek için uygun maliyetli, iskele (scaffold) olarak bilinen yeni bir bandaj tedavisi tasarladılar. 3 boyutlu biyobaskı teknolojisiyle üretilen yapı iskeleleri, yarayı etkili bir şekilde tedavi etmek için dört haftalık bir periyot içerisinde yavaşça antibiyotik salıyor.

Yaşam boyu süren ve kişinin kan şekeri seviyesinin çok yükselmesine neden olan diyabet, dünya çapında ilk on ölüm nedeni arasında yer almaktadır.

Diyabetik ayak ülseri (DFU), diyabetik hastaların yaklaşık %25’ini etkileyen diyabetin ciddi bir komplikasyonudur. Vakaların %70’inden fazlası alt ekstremite amputasyonu ile sonuçlanır.

Diyabetik ayak ülserinin etkili iyileşmesi için gereken tedavi stratejisi, birkaç kombine terapötik yaklaşım gerektiren karmaşık bir süreçtir. Sonuç olarak, Diyabetik ayak ülserinin tedavisiyle ilişkili önemli bir klinik ve ekonomik yük bulunmaktadır. Bu tedaviler genellikle başarısız olur ve bu da alt ekstremite amputasyonuna yol açar. Bu yeni araştırma, Diyabetik ayak ülseri tedavisinde maliyeti ve klinik yükü azaltmanın yanı sıra hastanın yaşam kalitesi için önemli etkileri olan sonuçlar göstermektedir.

Son araştırmalar, Diyabetik ayak ülserini tedavi etmek için ilaç yüklü iskelelere (scaffold) odaklandı. İskele yapısı, yara iyileşmesini artıran hücre ve ilaç dağıtımı için yeni bir taşıyıcı olarak görülmektedir.

Queen’s Eczacılık Okulu’nda Biyofabrikasyon ve İleri İmalat Profesörü olan Profesör Dimitrios Lamprou , bu yapı iskelelerinin doktorların iyileşmeyi sürekli izlemesini sağlayan pencereler gibi olduğunu ifade etti. Bu, enfeksiyona neden olabilecek ve iyileşme sürecini geciktirebilecek şekilde onları sürekli olarak çıkarma ihtiyacını ortadan kaldırır.

Bir antibiyotiğin (levofocixin) diyabetik ayak ülserine verilmesi için farklı tasarımlara sahip 3 boyutlu biyo-baskılı yapı iskeleleri üretilmiştir. İskeleler SEM, DSC/TGA, FTIR gibi çeşitli tekniklerle tamamen karakterize edildi, mükemmel mekanik özellikler gösterdi ve 4 hafta boyunca sürekli olarak ilaç salınımı sağladı.

“Çerçeve” bakteri enfeksiyonunu “öldürmeye” yardımcı olan bir antibiyotiğe sahiptir ve kolajen/sodyum aljinat ile hazırlanabilen “cam” ise hücre büyümesini teşvik etmek için bir büyüme faktörü içerebilir. Yapı iskelesi, iki moleküler katmana sahip olup yarayı iyileştirmede önemli bir rol oynamaktadır.

Çalışmada, 3 boyutlu biyobaskı teknolojisi kullanılarak yarayı tedavi etmek için uygun mekanik özelliklere sahip, yaranın boyutuna göre kolayca değiştirilebilen bir iskele geliştirildi. Bu tedavi yöntemi, diyabetli kişilerin sayısı her yıl artmaya devam ettikçe hızla artan hasta talebinin neden olduğu ekonomik yükü azaltıp hasta sonuçlarını iyileştirirken, diyabetik ayak ülseri tedavisinde devrim yaratabilecek mevcut DFU tedavilerine düşük maliyetli bir alternatif sunmaktadır.

 

Makaleye ulaşmak için : 3D bioprinted scaffolds for diabetic wound‑healing applications

Dimitrios A. Lamprou

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top