Küçük ve şekilsiz bir sağ kulak ile dünyaya gelen 20 yaşındaki kadına kendi hücreleri kullanılarak 3 boyutlu biyoyazıcıyla basılmış kulak nakli gerçekleştirildi. Uzmanlar bu kulak naklinin doku mühendisliği alanında çarpıcı bir ilerleme olduğunu dile getirdi.
Rejeneratif tıp şirketi olan 3DBio Therapeutics’e göre yeni kulak, kadının sol kulağına tam olarak uyan bir şekilde basıldı. 3DBio Therapeutics, mart ayında nakledilen yeni kulağın kıkırdak dokusunu yenilemeye devam edeceğini ve ona doğal bir kulak görünümü ve hissi vereceğini de ekledi.
Doktorlar ve şirket yetkilileri, hücrelerin hastanın kendi dokusundan alınması hasebiyle, nakledilen kulağın vücut tarafından reddedilme olasılığının düşük olduğunu söyledi.
Şirketler plastik ve hafif metallerden yapılmış kişiye özel protez uzuvlar üretmek için 3 boyutlu baskı teknolojisini kullanmaya devam ediyor. Lakin kadının şekilsiz kulağından toplanan hücreler kullanılarak yapılan kulak implantı, canlı dokulardan yapılmış 3 boyutlu baskılı implantın bilinen ilk örneği gibi görünüyor.
Meksikalı hasta, kulak kepçesinin veya kulağın dış kısmının küçük ve biçimsiz olmasına neden olan nadir görülen bir doğum kusuru olan mikrotia ile dünyaya geldi. Şirket yöneticileri, yaptıkları araştırmalar ile bu teknolojinin omurilik diskleri, burunlar, diz menisküsleri ve lumpektomiler için rekonstrüktif doku dahil olmak üzere birçok farklı yedek vücut parçası yapmak için kullanılabileceğini söyledi. İleride ise 3 boyutlu baskı tekniğiyle karaciğer, böbrek ve pankreas gibi çok daha karmaşık hayati organların bile üretebileceğini dile getirdiler.
Dr. Iatridis, 3 boyutlu kulak implantının canlı insanlarda biyouyumluluğu, şekil eşleştirmeyi ve şekil tutmayı değerlendirmek için bir kavram kanıtı olduğunu söyledi. Dr. Feinberg ise kulağın dış kısmının işlevsel olmaktan çok kozmetik olan nispeten basit bir uzantı olduğunu söyledi. Karaciğer, böbrek, kalp ve akciğer gibi katı organlara giden yolun hala uzun olduğu konusunda uyardı. Sadece bir kulaktan omuriliğe geçmek oldukça büyük bir sıçrama ancak kulağınız varsa bu durum daha gerçekçidir dedi.
Cerrah, ilk olarak hastanın mikrotia kulak kalıntısına biyopsi işlemi uyguladı. Daha sonra buna kadının sağlıklı kulağının 3 boyutlu taramasını da ekleyerek 3DBio Therapeutics ‘in GMP üretim tesisine gönderdi.
Tesiste, hastanın kondrositleri – kıkırdak oluşumundan sorumlu hücreler – doku örneğinden izole edilerek hücre kültüründe milyarlarca hücre oluşturuldu ve özel bir besin bulamacında büyütüldü. Canlı hücreler daha sonra şirketin kolajen bazlı biyomürekkebi ile karıştırıldı.
Biyomürekkep şırınga aracılığıyla, hastanın sağlıklı kulağının ayna kopyası olan küçük, dikdörtgen bir şekil oluşturmak için 3 boyutlu biyoyazıcıya yerleştirildi. Biyofabrikasyon işlemi on dakikadan kısa sürdü.
Basılan kulak şekli biyolojik olarak parçalanabilen koruyucu bir kabuğa yerleştirildi ve gece boyunca soğuk hava deposunda Dr. Bonilla’ya gönderildi. Dr. Bonilla kulağı hastanın derisinin altına, çene kemiğinin hemen üstüne yerleştirdi. İmplantın etrafındaki deri gerildiğinde kulak şekli ortaya çıktı.
Bu prosedürde ColVivo™ terapötik dereceli kolajen biyomürekkebi ve GMPrint™ 3D biyoyazıcı platformu kullanıldı.
Hasta Alexa, implantın ardından kendime olan saygımın artacağını düşünüyorum, dedi.
Referanslar
https://www.cnet.com/science/biology/doctors-3d-print-living-ear-and-transplant-into-patient/
https://www.euronews.com/next/2022/06/04/watch-scientists-3d-print-ear-from-human-cells-and-transplant-into-patient-in-medical-brea
https://www.theverge.com/2022/6/2/23151690/3d-printed-ear-transplant